Friday, March 31, 2017

INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

- Natuurlijk wil ik een rondleiding geven. Graag zelfs! Loop maar mee! Maar pas wel op, we gaan vanavond pas open en we zijn nog de laatste dingen aan het wegwerken.

- Dank je wel.
- Ja, waar te beginnen. Er gebeurt zoveel! Hier loop je bijvoorbeeld de toneeltent in. Spelen ze iedere dag een ander literair werk. Dat brengen ze terug tot tien minuten. Heel gaaf. Dat is Toon, en die speelt vanavond in De Avonden. 
- We hebben het teruggebracht tot De Avond - was voor ons genoeg. 
- Dank Toon, veel succes vanavond. Hier in zaal 2 komt morgen een balletvoorstelling gebaseerd op Het Bureau. Ik heb bij de repetities even gespiekt en ik weet dat ze echt een prachtiets van hebben gemaakt. Ah, daar komt Hanne net binnen. Hanne, heb je even? Hoe kijk jij tegen deze voorstelling aan? 
- O hoi, is dit voor televisie? Leuk. Ja, het is een experiment, zes delen Het Bureau terugbrengen naar dertig minuten dans. Ik geloof wel dat we daar aardig in zijn geslaagd. 
- Dank je wel. Veel succes morgen! Wat komt hierna ook alweer... Ach ja! De baristaopleiding! In deze tent kun je een korte cursus barista volgen bij Henrik Kalpan alias 'de baristatovenaar'. Hij toert momenteel over de hele wereld. Nu bezig met de koffiemachine te installeren. Een precies werkje. Wat ga je precies doen, Henrik? 
- O, dag Joop. Ik geef een verkorte cursus barista en we gaan dan proberen om letters in schuim op cappuccino’s te gieten. Met alle cappuccino’s komt dan de titel van een beroemd Nederlands boek tevoorschijn.
- Wat mysterieus, Henrik. Ik hoop dan op een plezierige cursusavond. 
- Dat zal wel lukken! - Goed. Verder. Pas op voor de bedrading. Ah, dit is De Twitterfabriek. Die staat onder leiding van twitterexpert Frans Velzehuis. Frans is nu druk bezig aan het twitteren - hij twittert zo'n drie keer per tien minuten - dus we zullen hem even niet storen. Hij gaat potentiële schrijvers leren om in 140 karakters een complete roman te twitteren. Workshop Twitteratuur. Hierzo links... en hier is een van mijn favoriete plekjes op het ILF! De Literaire Keuken! Kun je onder begeleiding van Anna Dartet, de bekende kookschrijfster, recepten uit de wereldliteratuur maken. Ik geloof dat Márquez langskomt in de recepten, Kundera, de gezusters Brontë, Hermans, Shakespeare en zelfs Stephen King. Mensen kunnen ook hun eigen scènes meebrengen. Anna, heb je even? 
- Natuurlijk, Joop. 
- Heb je al veel inschrijvingen? 
- Ja, dat verbaast me echt. Ik zit eigenlijk het hele festival al vol. Mensen vinden het zo leuk, de combinatie literatuur en koken! Ik zeg altijd: hier vind je het beste van twee werelden.
- Precies! Dank je wel, Anna. En dan hier de wielrenworkshop. Twee hometrainers zoals je ziet. Daarop kunnen mensen een wedstrijd fietsen tussen Kleber en Tim Krabbé, uit De renner. Terwijl zij fietsen zien zij op het beeld voor hen een asfaltweg in de bergen en daarop komt het hele boek langsgecuët. Speels allemaal hè. O, even bukken voor die ladder, maar hier zit ook iets bijzonders… De Spatie. Kun je even tot rust komen door te staren naar een reusachtige spatie op dat scherm. Hoi Anneke. Is het hier al klaar? 
- Dag Joop. Ja. Zo goed als. 
- Mooi. Anneke is een van onze vele vrijwilligers, zonder hen was het festival nooit mogelijk. Nou, hier dan de zaal met de slowreaders. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat daarbij te verwachten. Schijnt dat ze 24 uur gaan doen over het eerste hoofdstuk van The Great Gatsby. Maar misschien is dat plan intussen wel weer aangepast. In elk geval een stil plekje met ambientmuziek en een paar banken. En dan hier De Kleine Zaal. Daar hoor je Truus Goorvis repeteren. Truus? Truus! Ah, daar komt ze al aan. 
- Dag Joop. 
- Dag Truus. En wat ga je doen? 
- Ik ga een stuk voorlezen uit mijn gedicht De Zaagmolentrompet. Het heeft 81 coupletten, die allemaal met de letter C beginnen, heel experimenteel. 
- Ja, dat is het mooie, we houden ook oog voor de bezoekers die wat meer experiment willen. 
- Ja, zoals mijn werk, heel experimenteel. 
- Dank je, Truus. 
- Ik wil gewoon laten weten dat de experimentele lezer hier ook welkom is. 
- We begrijpen het. Dank je. We gaan weer verder. Pas op voor dit afstapje. Dit is de Grote Zaal. Daar hebben we onze klapper: een live feuilleton van zesentwintig min of meer gerenommeerde schrijvers. Ze gaan hier ter plekke een verhaal schrijven. Camera erop, korte quotes, nabesprekingen als bij een voetbalwedstrijd. Dat is pas spannend! Echt leuk joh! Nou, dat was het. Heb je nog vragen?
- Kun je ook nog ergens boeken lezen? 
- Boeken lezen zei je? Haha, de uitgeslapen journalist! Deze vraag krijgen we vaker. De suggestie is dan altijd dat we daar dan niet aan hebben gedacht...
- En hebben jullie daar dan aan gedacht?
- Eh, nou, nee. Maar als mensen hun eigen boeken en een zaklamp meenemen, dan kunnen ze wel in het parkje hiernaast gaan zitten, dat is geen probleem hoor.