Sunday, January 25, 2015

GEWOON EEN LEUK BOEKJE-  Bejaarden?
-  Ja, daar gaat de literaire markt momenteel heen.
-  Weet je het zeker?
-  Ja hoor. Nu nog onaangeroerd terrein maar 2016 wordt het jaar van het literaire bejaardendrama. Onverwacht veel seks! Ton Kortooms versus Helga Ruebsamen met vleugjes Jan Wolkers.

-  Het is wel een groeimarkt van jewelste. Ze downloaden niets, ze kopen die boeken gewoon hardcopy voor twintig euro in de winkel, van hun wao’tjes. Je weet niet wat je ziet. Met hun rollators sleuren ze zich helemaal naar de winkel, terwijl internetkopen, dat is juist handig voor hen.
-  Andere generatie.
-  Maar vergis je niet, bejaardendrama’s lopen als een trein in de VS.
-  De Tweede Wereldoorlog is daardoor ook weer helemaal terug. Laatst had ik ook zo’n enig boekje aangeboden gekregen over de Tweede Wereldoorlog, dat ze er niets meer van herinneren. Ruim 950 bladzijden prachtig drama.
-  Maar hoe kan het dan gaan over de Tweede Wereldoorlog?
-  Hoe bedoel je?
-  Als ze niets meer herinneren?
-  Niet zulke moeilijke vragen stellen. We staan nu in elk geval al op 40.000 stuks en we zijn pas drie weken onderweg.
-  Vorige week heb ik mijn eerste transeksualiteitsdrama uitgegeven.
-  Oh, dat is ook origineel.
-  750 bladzijden en een moeilijke titel, dat wel, met schandalen en pers moeten we minimaal een oplage van 80.000 scoren.
-  Ik heb nu een homodrama op de pers liggen van 1150 bladzijden.
-  Een homodrama? Waarom? Dat is zó 1980.
-  Niet dit boek… Dit is een allochtonenhomodrama, dat is nog helemaal upcoming. Gegarandeerd ingezonden brieven, discussies en doodsbedreigingen als we een beetje mazzel hebben.
-  Dat wordt tien minuten in De wereld draait door.
-  Minimaal.
-  Maar dat woord allochtoon mag je toch niet meer gebruiken?
-  Ik heb het aan mijn marketingafdeling gevraagd. Met dat woord verkoop ik minimaal 50.000 exemplaren, en zonder dat woord gaat daar de helft van af.
-  Ik heb nog onlangs een literaire thriller uitgegeven in combinatie met homodrama. Het gaat namelijk om een hetero die vanwege een misdaad wordt omgebouwd in een homo. Pak je de tranen en de spanning. We staan nu na een maand al op 70.000 exemplaren.
-  Als je het een beetje goed redigeert.
-  Ben je gek? Redigeer jij nog? Ik ben al tien jaar geleden gestopt met redigeren. Hoe meer bladzijden, hoe beter het verkoopt.
-  Weet je wat het ook nog steeds goed doet?
-  Nou?
-  Drama’s over Afrika.
- Ga weg.
- Ik heb nu mijn eigen Ben Okri. Hij is begonnen met een 47-delige romancyclus over Afrika. Elk boek 600 bladzijden. Denk aan Maya Angelou versus Segou. Boek 1 is bijna af. Dat zit de komende jaren wel goed, want hij is pas 23 jaar.
-  Het is echt zo. Laatst kreeg ik een Albanees drama. Afgewezen door mijn marketingafdeling. Daarna een man met een Argentijns drama. Ook die werd afgewezen. Toen bracht ik een Afrikaanse drama. En die konden ze wel verkopen, zeiden ze.
-  Beslist bij jou de marketingafdeling over publicatie?
-  Bij jou niet dan?
-  Ja ja… natuurlijk.
[korte pauze]
-  Volgens een Engels onderzoek zijn extraverten de nieuwe markt om aan te boren.Het is een fantastische markt. Ze zijn leiders, gidsers. Enorm invloedrijk. Er is maar een probleem: ze lezen niet. We wilden ze dus zo direct mogelijk aanboren. Dat boek gaan we dan ook noemen: Extravert. Dat ben ik. Hier is de cover.
-  Sterk.
-  We dachten: wat wil zo’n persoon lezen? Alleen maar over zichzelf. Nou, dat hebben we dus vervolgens geschreven. We zijn zelfs al begonnen met de vervolgen: Extravert. Dat is zij en Extravert. Dat is hij.


-  En dan: Mijn kleuter is een extravert.
-  De bejaarde extravert.
-  Wat heb jij toch met die bejaarden?
-  Vergrijzing, jongens! Ooit van gehoord?
[pauze]
-  Hoe is het eigenlijk met jouw plannen?
-  Ik wilde laatst gewoon een leuk boekje gaan uitgeven.
[pauze]
-  Nee, serieus, wat voor markt? Puberdrama?
-  Huisvrouwendrama?
-  Voetbalvrouwendrama?
-  Die markt is lang nog niet verzadigd.
-  Net zo min als die van de bejaarden.
-  Kap toch met die bejaarden!
-  Ik zeg alleen maar dat die markt immens is.
-  Hou het voor jezelf. Maar wat voor markt wil je nou aanboren?
-  Geen een.
-  Geen een?
-  Ik had gewoon een leuk komisch verhaal ontvangen en ik las het die avond in een ruk uit. Ik moest een paar keer schaterlachen, dat gebeurt me niet vaak. Dus ik dacht…
[ korte pauze, hoofschudden.]
-  Kijk, Jacques, je komt net kijken in dit beroep. Zo zijn we allemaal begonnen. Iedereen wil leuke boekjes uitgeven. Maar er is een gouden regel in het uitgeven: vind  je zelf een boekje erg leuk, geef het dan niet uit. Het is een marteling voor jou, voor de schrijver, voor het publiek, en voor de pers. Het zal nooit werken. Niemand verwacht nog een leuk boekje.
-  Nee, daar is geen markt voor.
-  Anders dan met bejaarden.

Mijn naam is Bas van der Zon. Ik schrijf literaire komedies. Mijn debuutverhaal Het antitoerismeboekje is als epub en als paperback te krijgen via Bol.com.